Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 11. 2006

Znovuzrození rádia

V krátkosti zde popíši postup, jaký používám při renovaci rozhlasového přijímače. Samozřejmě že v detailech se liší kus od kusu, ale jedno má společné - aby výsledkem byl po všech stránkách funkční přijímač . Pro mě osobně nehrající rádio nemá cenu, s tím nebudou souhlasit sběratelé, kteří požadují originalitu všech součástek. Originalitu se samozřejmě snažím v co nějvětší míře zachovat - proto se uchyluji pouze k výměně pasivních prvků, jako jsou rezistory a kondenzátory.

Tento postup zde uvádím spíše pro informaci pro ty, kteří se touto činnoustí nezabývají a spíše by v krátkosti rádi věděli, jak to asi vypadá než se někdy z trosek stane opět krásný kus techniky.
Vše začíná zevrubným prohlédnutím přijímače, co všechno chybí a následným sháněním chybějících součástek (nejčastěji zadní stěna, ovládací prvky...). Nikdy nalezený přimač nezapínat rovnou do sítě! Až bude k dispozici digitální fotoaparát, bude přijímač nafocen v nálezovém stavu. Poté je každý přijímač vyskřiňován, jsou vytaženy a uschovány elektronky a šasi i se skříní je důkladně vyčištěno. Při tom se vyplatí sledovat už možné místa poruch (zčernalý, spečený prach a pod.). Je třeba dbát maximální opatrnosti a nepoškodit přívody k vf cívkám!
Nyní se renovace rozděluje na 2 samostatné části - oprava skříně a šasi. Ale o tom již další články.

Popis renovace je viceméně platný i pro ostatní přístroje. Vždy s přihlédnutím k jejich specifikaci.