Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 11. 2006

Oprava skříně přijímače

Zde samozřejmě záleží v jakém stavu je příjímač nalezen, resp. místo jeho předchozího skladování. Někdy stačí sříň očistit a ošetřit přípravkem na nábytek a celá práce je tím skončena. Většinou je však skříň více či méně poškozena. Nejčastějšími "závadami" jsou:

- rozklížená skříň: Zde se nejlépe osvědčilo lepidlo Herkules či jiné disperzní lepidlo a truhlářské svěrky. Na kovové lišty a pod. používám pětiminutový epoxid.
-poškozený lak:
Starý lak je potřeba nejprve odstranit - opatrně oškrábat a poté skříň obrousit velmi jemným smirkovým papírem - zrnitost alespoň 600. Na lakování používám zásadně syntetický bezbarvý lak aplikovaný nejlépe ve 3 vrstvách, před každou vrstvou je potřeba opět lehce skříň přebrousit. Mezi vrstvami musí lak řádně vyschnout! Pokud bývají hrany skříně černěny, lze je nastříkat tzv. do ztracena a poté přelakovat. Ale původní technologii se mi ještě nepodařilo zjistit. Proto pokud někdo víte prosím o pomoc.
-stupnice:
U mých přijímačů byla stupnice vžd.y v pořádku, proto stačilo jen velmi lehce utřít. V případě smyté nebo rozbyté stupnice lze stupnici buď sehnat z jiného přijímače nebo vyrobit. Pokud tak budu potřebovat učinit, podělím se o své zkušenosti.
-knoflíky:
Ikdyž patří spíše k šasi, zařadím je zde. Knoflíky bývají převážně bakelitové s ozdobnými prvky, které mohou být povrchově upravené (niklování, chromování...). Bakelitové knoflíky stačí umýt ve vodě a nechat vysušit (pozor na zreznutí zajišťovacích červíků). Ozdobné prvky lze vyleštit např. Sidolem apod.
-ozdobný brokát:
Velká slabina mých přijímačů. Většinou jej pouze vyčistím, ale téměž vždy je určitým způsobem poškozen a tudíž zralý na výměnu. Tuto kapitolu nechávám zatím otevřenou.